Mit kell tudni a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásról?

A prosztata, régebbi magyar nevén a dülmirigy a férfiak egyik belső nemi szerve. A prosztata jóindulatú megnagyobbodásának szövettani jelei már a 30-40. év közötti életkorban is kimutathatóak, ekkor azonban tüneteket általában nem okoz. 45 éves kortól kezdődően a tünetek megjelenésének gyakorisága az életkor előrehaladtával arányosan emelkedik. A vizsgálatok szerint az 50 éves kor feletti férfiak közül minden 4-5. egyénnél igazolhatók a prosztata jóindulatú megnagyobbodásával kapcsolatos panaszok és tünetek, 80 éves kor felett pedig a férfiak kétharmada is érintett lehet.

A húgyhólyag alatt, annak kivezető nyílásánál elhelyezkedő prosztata megnagyobbodása – anatómiai helyzetéből adódóan – gyakran vizelési zavarokhoz vezet. A panaszok két nagy csoportra oszthatók, attól függően, hogy a dülmirigy méretének növekedése, vagy az itt elhelyezkedő simaizmok működésének zavara dominál. Természetesen a panaszok egyidejűleg is felléphetnek.

A prosztata megnagyobbodása nehezíti a vizelet ürítését, a vizelés megindításához hasprést kell alkalmazni. A vizeletsugár gyenge, megszakadhat.

Súlyos esetben, amikor a vizelet ürítése egyáltalán nem sikerül, orvosi beavatkozás, katéterezés válhat szükségessé. A hólyagnyak és a prosztata környéki simaizom elégtelensége miatt a vizelet kiürítése elégtelenné válik, a beteg teltséget érez a hólyagban. A teltségérzés miatt gyakran kell WC-re mennie, éjjel többször felébred a vizelési inger miatt. Utócsepegés, inkontinencia is felléphet.

A prosztata megnagyobbodásával járó tünetek hatást gyakorolnak a mindennapi életre is. Az érintett nehezen vállalkozik hosszabb utazásra, főként autóbusszal, de színházban, koncerten vagy akár vendégségben is kellemetlen lehet az állandó mosdóba járás. Szintén zavaró a nyitott pissoir előtt állni és várni, hogy végre történjen valami. A gyakori éjszakai vizelés miatt a pihenés időszaka fragmentálódik, a beteg álmosan ébred, nem tud teljesíteni a munkában, a közlekedés pedig balesetveszélyessé válhat. A jóindulatú prosztata megnagyobbodásban szenvedő férfi és környezete előbb-utóbb érzi, tenni kell valamit.

A legcélszerűbb, ha szakorvosi vizsgálat derít fényt arra, valóban a prosztata megnagyobbodása okozza-e a panaszokat. Vizelési zavarhoz más betegségek is vezethetnek. Amennyiben a jóindulatú prosztata megnagyobbodása igazolódik, a rosszindulatú folyamat és a gyulladás kizárható és az orvos másképp nem rendelkezik, receptmentesen hozzáférhető, hatékony növényi gyógyszerek is beszerezhetőek a betegség kezelésére. A két legismertebb növényi hatóanyag a szabalpálma termésének kivonata és a stájer tök magolaja.

A szabalpálma termésének kivonata fitoszterol tartalmú olajat tartalmaz. Farmakológiai vizsgálatokkal ödemaellenes, gyulladásgátló és antiandrogén hatását igazolták. A kivonat gátolja a hím nemi hormonok kötődését, valamint a tesztoszteronnál erősebb hatású hormon kialakulását. A kivonatot tartalmazó növényi gyógyszer enyhíti a prosztata megnagyobbodásához társuló tüneteket, mint a gyakori vizelési inger és az éjszakai vizelés.

A stájer tök magolajáról szintén igazolódott, hogy csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő tüneteket, mint a fájdalmas vizeletürítés és csökkenti az éjszakai vizelések gyakoriságát is.

Irodalom:
1./ BJU Int 2015; 115: 508–519.
2./ Urology. 2008 August; 72(2): 318–321.
3./ https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/tenyeken-alapulo/ch04s10.html#id583763
4./ www.ogyei.gov.hu

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!