Hozzájárul-e az életmód az alsó húgyúti rendszer és a prosztata megfelelő működésének fenntartásához?

A lakosság körében végzett széles körű felmérések igazolják, hogy a prosztata nem megfelelő működésének kockázata magasabb azoknál, akik magas kalóriatartalmú, fehérjében és többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag étrendet fogyasztanak. Az összefüggés azonban fordított gyümölcs és zöldség fogyasztása esetén. Szintén beigazolódott, hogy a testmozgás hozzájárul az alsó húgyúti rendszer és a prosztata megfelelő működésének fenntartásához.

Tudományos kutatások igazolták, hogyan befolyásolhatja az életmód a prosztata működését. Az elhízás, a fokozott energiabevitel, a fizikai aktivitás hiánya, az androgének és a testidegen anyagok, az úgynevezett xenobiotikumok fokozott fogyasztása kóros biokémiai és élettani változások sorát indítja el a szervezetben. Nő az inzulin, az inzulinszerű növekedési faktor, az ösztrogén és a dihidrotesztoszteron szintje és fokozódik a szimpatikus tónus. Ennek következménye a prosztatában is érvényesül, és alsó húgyúti panaszok jelentkeznek.

Az ideális testsúly fenntartása, gyakori zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a sportos életmód és a mérsékelt alkoholfogyasztás az említett hormonok és biológiailag aktív anyagok szintjét kedvezően befolyásolják, ugyanakkor csökkentik a szervezet számára káros oxidatív stresszt is.

Érdemes azonban részletesen is megvizsgálni, melyek azok az étrendi és életmódbeli szokások, amelyek hozzájárulnak az alsó húgyúti rendszer és a prosztata megfelelő működésének fenntartásához.

Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.