Milyen étrend támogatja a prosztata megfelelő működését?

Az „egészséges” ételekről és életmódról már tudjuk, hogy hozzájárulnak az alsó húgyúti rendszer és a prosztata megfelelő működésének fenntartásához. Érdemes azonban részletesen is megvizsgálni, mely ételek hogyan befolyásolják a prosztata működését.

A tengeri halak (makréla, szardínia, lazac), egyes gyümölcsök (áfonya, kivi) és a lenmag omega-3 zsírsavban gazdagok. Az omega-3 zsírsav csökkenti olyan gyulladáskeltő anyagok szintjét, mint a prosztaglandinok és a leukotriének, ezzel hozzájárulnak a prosztata megfelelő működéséhez. A lenmag rostjai ezen kívül képesek a bélben az ösztrogén megkötésére, ami segíti az ösztrogén kiürülését.

A hagyma és a fokhagyma szervezetre gyakorolt kedvező élettani hatása régóta ismert. A fokhagyma csökkenti a koleszterin, a zsírsavak és azon szteroid hormonok képződését, melyek magas szintje kedvezőtlen hatással lehet a prosztata működésére. A hagyma és a fokhagyma gazdag vitaminokban, enzimekben és antioxidáns hatású fitokémiai anyagokban. Vizsgálatok igazolják, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása hozzájárul az alsó húgyúti rendszer megfelelő működésének fenntartásához.

Bizonyított az is, hogy a prosztata nem megfelelő működésének oka lehet, hogy a szervezetben megtalálható tesztoszteronból egy átalakító enzim (az 5-alfa-reduktáz) egy olyan anyagot állít elő, ami kedvezőtlen a prosztata számára: kívánatos tehát az enzim működésének csökkentése. A szójáról például már biztosan tudjuk, hogy gátolja a szóban forgó 5-alfa-reduktáz enzim aktivitását.

A növényi olajok, a dió és az avokádó béta-szitoszterolban gazdag élelmiszerek. A béta-szitoszterol – bár szteroid szerkezetű – a szervezetben nem alakul át tesztoszteronná, ráadásul az 5-alfa-reduktáz enzim működését is csökkenti. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a hatóanyag hozzájárul az alsó húgyúti rendszer megfelelő működésének fenntartásához.

A vizsgálatok alapján a szabalpálma termésének kivonata összetett hatást fejt ki a prosztataszövetre. Gátolja azokat az úgynevezett androgén hatásokat, melyek kedvezőtlenek a prosztata számára, de gátolja azokat a növekedési faktorokat is, amelyek magas szintje szintén fontos szerepet játszik a prosztata nem megfelelő működésében.

Kis esetszámú klinikai vizsgálatban a fentiek mellett a paradicsom likopén tartalmáról és a vörös áfonyáról is kiderült, hogy hozzájárulnak az alsó húgyúti rendszer és a prosztata megfelelő működésének fenntartásához.

A nyomelemek közül külön ki kell emelni a cink szerepét. Mintegy száz, különböző enzim alkotórésze, így jelenléte vagy hiánya a szervezet egészének működését befolyásolja. Természetes forrásai a vörös húsok, szárnyasok húsa, az osztriga, a tejtermékek, a tökmag és a kesudió. Számos előnyös hatása közül álljon itt néhány, amelyeket az Európai Unió egyik tudományos szervezete, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) fogalmazott meg. A cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a normál látás fenntartásához, a normál szellemi működés fenntartásához. Részt vesz a normál szénhidrát-anyagcserében, szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában és támogatja a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartását is. Mindez az idősödő férfiak számára különösen fontos.

Az egészséges étrend tehát nemcsak szólam, hanem komoly tudományos vizsgálatok igazolják, hogy előnyösen befolyásolja a szervezet egészének működését és hozzájárul a prosztata megfelelő működésének fenntartásához is.

Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.