Férfigondok – túl a prosztatán

A prosztata, régebbi magyar nevén a dülmirigy a férfiak egyik belső nemi szerve a húgyhólyag alatt, annak kivezető nyílásánál helyezkedik el. Hormonális hatásra bekövetkező megnagyobbodása gyakran már 45 éves korban tüneteket okoz, idősödő férfiak esetén pedig mind gyakrabban szembesülünk a prosztatás panaszokkal.

A panaszok két nagy csoportra oszthatók, attól függően, hogy a dülmirigy méretének növekedése, vagy az itt elhelyezkedő simaizmok működésének zavara dominál. Természetesen a panaszok egyidejűleg is felléphetnek.

A prosztata megnagyobbodása nehezíti a vizelet ürítését, a vizelés megindításához hasprést kell alkalmazni. A vizeletsugár gyenge, megszakadhat. Súlyos esetben, amikor a vizelet ürítése egyáltalán nem sikerül, orvosi beavatkozás, katéterezés válhat szükségessé. A hólyagnyak és a prosztata környéki simaizom elégtelensége miatt a vizelet kiürítése elégtelenné válik, a beteg teltséget érez a hólyagban. A teltségérzés miatt gyakran kell WC-re mennie, éjjel többször felébred a vizelési inger miatt. Utócsepegés, inkontinencia is felléphet.

Az idősödő férfiak vizsgálata a reproduktív rendszer csökkent működését is igazolta, ami az idegrendszer, az agyalapi mirigy és a herék összehangolt működésének csökkenéséből tevődik össze. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás nem oka a jelenségnek, inkább az időskorban fellépő molekuláris szintű változások következményének és egymással párhuzamosan zajló eseményeknek tekinthetjük azokat.

A legcélszerűbb, ha szakorvosi vizsgálat derít fényt arra, mi okozza a panaszokat. Amennyiben a jóindulatú prosztata megnagyobbodása igazolódik, a rosszindulatú folyamat és a gyulladás kizárható, és az orvos másképp nem rendelkezik, növényi kivonatok alkalmazására is gondolhatunk. A két legismertebb növényi hatóanyag a szabalpálma termésének kivonata és a stájer tök magolaja.

A szabalpálma termésének kivonata fitoszterol tartalmú olajat tartalmaz. Farmakológiai vizsgálatokkal ödemaellenes, gyulladásgátló és antiandrogén hatását igazolták. A kivonat gátolja a hím nemi hormonok kötődését, valamint a tesztoszteronnál erősebb hatású hormon kialakulását. A kivonatot tartalmazó növényi gyógyszer enyhíti a prosztata megnagyobbodásához társuló tüneteket, mint a gyakori vizelési inger és az éjszakai vizelés. A stájer tök magolajáról szintén igazolódott, hogy csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő tüneteket, mint a fájdalmas vizeletürítés és csökkenti az éjszakai vizelések gyakoriságát is.

Reproduktív zavarok esetén érdemes odafigyelni a szervezet számára fontos nyomelemek bevitelére. Az egyik ilyen nyomelem a cink, mely szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában és hozzájárul a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához. A másik fontos nyomelem a szelén, mely más hatásai mellett a normál spermaképződésben is részt vesz.

Irodalom:
1./ https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/tenyeken-alapulo/ch04s10.html#id583763
2./ J Pathol 2007; 211: 206–218
3./ www.ogyei.gov.hu

Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.