Férfigondok – túl a prosztatán

A prosztata, régebbi magyar nevén a dülmirigy a férfiak egyik belső nemi szerve a húgyhólyag alatt, annak kivezető nyílásánál helyezkedik el. Hormonális hatásra bekövetkező megnagyobbodása gyakran már 45 éves korban elkezdődik, majd az életkor előrehaladtával egyre kifejezettebbé válik. Mindez a prosztata működésére is kihatással van.

A panaszok két nagy csoportra oszthatók, attól függően, hogy a dülmirigy méretének növekedése, vagy az itt elhelyezkedő simaizmok működésének zavara dominál. Természetesen a panaszok egyidejűleg is felléphetnek.

A prosztata megnagyobbodása nehezíti a vizelet ürítését, a vizelés megindításához hasprést kell alkalmazni. A vizeletsugár gyenge, megszakadhat. Súlyos esetben, amikor a vizelet ürítése egyáltalán nem sikerül, orvosi beavatkozás, katéterezés válhat szükségessé. A hólyagnyak és a prosztata környéki simaizom elégtelensége miatt a vizeletürítés nem sikerül teljesen, az érintett teltséget érez a hólyagban. A teltségérzés miatt gyakran kell WC-re mennie, éjjel többször felébred a vizelési inger miatt. Utócsepegés, inkontinencia is felléphet.

Az idősödő férfiak vizsgálata a reproduktív rendszer csökkent működését is igazolta, ami az idegrendszer, az agyalapi mirigy és a herék összehangolt működésének csökkenéséből tevődik össze. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása nem oka a jelenségnek, inkább az időskorban fellépő molekuláris szintű változások következményének és egymással párhuzamosan zajló eseményeknek tekinthetjük azokat.

A legcélszerűbb, ha szakorvosi vizsgálat derít fényt arra, mi okozza a panaszokat. Amennyiben a jóindulatú prosztata megnagyobbodás igazolódik, a rosszindulatú folyamat és a gyulladás kizárható, és az orvos másképp nem rendelkezik, növényi kivonatok alkalmazására is gondolhatunk. A két legismertebb növényi hatóanyag a szabalpálma termésének kivonata és a stájer tök magolaja.

A szabalpálma terméskivonatának szerepe a vizeletürítés normális működésének fenntartására férfiaknál 45 éves kortól, tehát a maximális vizeletáramlás támogatása. I. és II. stádiumú jóindulatú prosztata-megnagyobbodás esetén étrend-kiegészítő termék hatóanyagaként használják. A stájer tök magolaja hozzájárul az alsó húgyúti rendszer és a prosztata megfelelő működésének fenntartásához és segíti a normál vizeletáramlást férfiaknál.

Reproduktív zavarok esetén érdemes odafigyelni a szervezet számára fontos nyomelemek bevitelére. Az egyik ilyen nyomelem a cink, mely szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában és hozzájárul a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához. A másik fontos nyomelem a szelén, mely más hatásai mellett a normál spermaképződésben is részt vesz.

Irodalom:
1./ Frang és mtsai: Urológia (Medicina Könyvkiadó)
2./ https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/tenyeken-alapulo/ch04s10.html#id583763
3./ J Pathol 2007; 211: 206–218
4./ www.ogyei.gov.hu

Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.